Cari Something?

Jumaat, Ogos 07, 2009

HowTo: Scheduled Post


Dah ada tutorial sticky post, saya gedik plak nak tambah tutorial untuk scheduled post.. sebab apa? sbb bley recycle je gamba yg ada.. ahAHaHahAHaha..

Cara-caranya adalah seperti berikut.

  1. Compose new post



  2. Klik pada link Post Options. Then akan terpampang Post date and time di sebelah kanan.. Dalam konteks saya, formatnya adalah 8/6/09. 3:14 PM.

  3. Untuk menjadikan post ini sebagai scheduled post, simply ubah masa untuk dipublish dan/atau date (jika perlu).

    Contoh, saya nak posting ini dipaparkan pada 7/8/2009 pada 12.34 tengah hari, maka saya tukarkan 8/6/09 kepada 8/7/09 DAN 3.14 PM kepada 12.34 PM.

    Ini bermakna, posting tersebut di akan auto-publish oleh pihak blogger pada tarikh & masa yg telah kita tetapkan.

  4. Tekan butang Publish Post

Siap!


Scheduled post adalah sangat berguna kepada anda yang mempunyai terlampau banyak idea untuk ditulis pada satu² masa.. Nampak sangatlah ia kurang berguna untuk saya yg selalu kering ni.. :P

Sedikit makluman tambahan, JIKA ANDA TERTEKAN button Publish Post sebelum waktunya, edit balik post berkenaan dan save as Draft.. lepas tu, buat step 2 hingga 3.. orait?



5 ulasan:

Queen berkata...

ahaks..saya selalunya post jer banyak2....
pastu seminggu kering....
pastu tiba2 masuk air...limpah ruahkan kat blog..pastu kering..haha

kaezrin berkata...

saya byk scheduled post gigih menulis dr hari selasa lepas sbb kes duduk workshop...

CY3.5 berkata...

Queen,
lepas ni bley buat blog tu tak kering sokmo :P

cik elin,
vavavava.. tu dia dasar blogger tegar.. ngeee..

Dayah berkata...

CY..thanks for this info..saya pun ada la pernah rasa nak buat schedule post tapi tak godek2 function dia lagi...skg CY dah bagitau...senang le skit..

CY3.5 berkata...

Dayah,
no problemo.. lepas ni makin meriah la memblog gitu..