Cari Something?

Isnin, Ogos 03, 2009

Tempat-tempat Makan yg Sedap di Port Dickson

Sejak dua menjak ni, sementelah ada yg tahu bahawa in-laws saya di Port Dickson, ada beberapa orang bertanyakan kepada saya, "kat mana makan yg sedap kat PD?" atau, "kat mana restoran seafood yg best kat PD?"

Sejujurnya, saya tak tau nak jawab apa.. sebab in-laws saya bukan lah jenis yg selalu makan kat luar.. my FIL suka menjaring ikan, so kalau ada siakap ka, ikan denak ka, MIL yg masak.. be it siakap 3 rasa ka, siakap stim ka.. bayangkan la makan ikan fresh tu kan.. kadang² ada jugak dapat ketam.. ish..

Apa yg saya perasan, di PD kebanyakan seafood restaurant dijalankan oleh chinese.. yg melayu mungkin ada, tapi saya pun tak pasti di mana.. pernah saya came across email menyatakan begini

"tepi pantai tu ada kedai2 jual makanan. Ada satu ikan bakar kat situ sedap walaupun service dia agak lembab sket. Hari tu makan 3 orang punyala melantak sekali bayar Rm48 je. murah giler..."

Masalahnya, sketnya banyak pantai kat PD.. ngeee..

lagi satu,

"Cuba kat belakang masjid PD. Kedai betul2 ikut pintu pagar belakang masjid. Kalau dari Glory, sebelum masjid ada traffic light, belok kiri ke arah bandar PD, 1/2 km tengok kanan, ada pokok buluh kuning kat depan kedai tu. Sesuai untuk makan tengahari ... mcm2 ada ...."

Yg dapat saya share,

  • nasik lemak, warung Wak Man di simpang empat dekat Masjid Jamek

  • rojak, di Pasar Lama kat pekan Port Dickson

  • popiah basah, kat kedai yg ada di sebelah kiri sebelum simpang masuk ke Glory Beach Resort.. tp popiah sini mmg selalunya cepat habis..

seafood? I'm afraid PD is not the right place.. orang lebih byk ke Melaka.. Umbai ka.. Muara ka. (kalau tak salah dengar la kan..) tp tak tau la kan kalau2 ada among fellow bloggers yg pernah merasa seafood di PD?


Please share :)


13 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Along, ari tu masa angah nginap kat PD, angah tak pasti plak Syamsul beli makanan seafood.. yang pasti HAMPEH!

Sedap lagi tembaga seafood kat JB! Kah kah kah

AdD berkata...

in laws sy pun duk PD gak... diaorang punya umah kat Glory tu le... Pasal nasik lemak Wak Man, sy setuju... setiap kali blk PD breakfast mesti mkn nasi Wak Man.. kadang2 dinner pun nasi lemak Wak Man... dia buka pg, smpai ke awal pg soknye.. ada satu lagi warung yg agak popular jugak kat PD.. siap ada branch.. Warung Mak Abah dekat Seaview... pastu jln dr Seaview menghala pekan sebelah kanan jln ada byk kedai seafood... boleh tahan lah...
Sy suka mkn...

::Umi Sufira:: berkata...

Seafood sedap kat Senibung!!

Lariikkkkk!!!!!:P

CY3.5 berkata...

Pit,
kau ni.. agak2 la kan.. kekeke..

AdD,
in laws saya pun tak jauh dari Glory.. hehehe.. thanks for sharing pasal warung mak abah dan kedai² seafood itu :)

US,
mak tak pernah sampai sana lagi.. ntah bila bley try ntah.. heee..

yaya berkata...

saya pernah makan seafood restaurant kat pd, tak ingat katne tapi memang sedap cuma SERVICE LEMBAP tahap cipan... tensi mak tau!

knv berkata...

oklah camtu. kalau ada orang tanya "kat mana makan best kat PD?"

akak jawab

"kat umah cikyan"

boleh gitu? :P

CY3.5 berkata...

yaya,
sbb nak bagi sedap sangat la tu gamaknya.. hihihi..

k Ana,
kalau mai sini, kita bley idangkan popia basah je la kaedahnya..

p-na mama oja berkata...

p-na pun x tau area pd nie.. ok gak bole guna info nie kalu p PD...toche c.y!

MN berkata...

aku kat pd makan gitu2 jer...tak menghayati sgt seafood nya.

CY3.5 berkata...

p-na,
tak byk mana pun.. belum bley buat buku :P

MN,
aku pun kalau nak makan seafood, ke Melaka atau Bagan Lalang.. hehehe..

KS berkata...

i dok seremban bertahun2, tapi seafood kat pd tak pernah rasa. i sanggup ke melaka! hehe

Diana Sulaiman berkata...

pi kat area janakuasa tuanku jaafar.. nak dekat2 ke arah glory beach jugak..

kalau siang nasik campur + ikan bakar yg sgt sedap..

malam pon tempat yang sama but gerai sebelah, seafood jugak.. aku baru begi last mth.. tgk entry aku.. sodap siot.. hehe

CY3.5 berkata...

KS,
haa.. tu le pasal.. ngeee..

Diana,
thanks for the info bebeh! nanti aku terjah :)