Cari Something?

Jumaat, Ogos 14, 2009

Tutorial: Drop Down Menu for Labels

Requested by cik Arnie

Ada 4 step saja sebenarnya.. actually 3.. step 1 bley je skip kalau confident :D

  1. Backup template. Weee.. bunyi macam serius je kan.. ha ha ha..

  2. Make sure dah add gadget Labels dalam Page Elements.

  3. Pi kat Layout > Edit HTML. Cari


    <b:widget id='Label1' locked='false' title='Labels' type='Label'/>

    Padam line tu dan paste dengan yang ada kat bawah ni.. (part ni yg orang seriau.. pasal ada padam² la plak kannn..)

    <b:widget id='Label1' locked='false' title='Labels' type='Label'>
    <b:includable id='main'>
    <b:if cond='data:title'>
    <h2><data:title/></h2>
    </b:if>
    <div class='widget-content'>

    <br />
    <select onchange='location=this.options[this.selectedIndex].value;'>
    <option>Select a label</option>
    <b:loop values='data:labels' var='label'>
    <option expr:value='data:label.url'><data:label.name/>
    (<data:label.count/>)
    </option>
    </b:loop>
    </select>

    <b:include name='quickedit'/>
    </div>
    </b:includable>
    </b:widget>


  4. Save dan silalah tengok blog anda :)

Siap!


Nota kaki: Kalau taknak ada nombor² kat tepi label macam ApaApaJe™, sila buangkan part ni >> (<data:label.count/>)

8 ulasan:

Ms Lola berkata...

perghhhhhhhhh. ko mmg tutor agung!

ar.nie berkata...

Saya pasti akan nobatkan CY sekiranya ader apa2 anugerah tutor agong/ jelita/ menawan etc. Ekeke.

Thank u soooo much! I lap u... ;)

isz_3707 berkata...

cy, apa yg ko xreti klau html ni?
/soalan bangang dipagi jumaat

CY3.5 berkata...

Ms L,
ah ko.. tak layak beb pasal aku malas letak gamba :P kau lagi rajin..

cik arnie,
saya itam manis je.. hihihi..

cik isz,
byk lagi maaa.. CSS aku gagap :P jawascript aku lemau..

isz_3707 berkata...

aku xpaham ko jawab apa ok hahaha CSS? jaWascript? binatang apekah itu? sila jgn terangkan sbb aku pasti tetap xpaham :P

suhainini berkata...

baca sekali mmg tk faham..sy mmg buta it..anda mmg sgt hebat dgn it..hehe

CY3.5 berkata...

cik isz,
takpe.. tak masuk exam :P

suhainini,
biasa² je.. tu pun blaja² kat internet jugak..

diza berkata...

salam CY,saya dah lama ikut blog ini...kenal CY dari SI forum dulu,mintak izin ambik ilmu tutorial ini utk blog saya..thanks