Cari Something?

Rabu, September 30, 2009

Apabila Membeli Handphone Baru..




Adakah anda

A) caj bateri sampai 8 jam

B) caj bateri takat full saja


Appreciate kalau dapat bagi reason kenapa pilih (A) atau (B) atau kedua-duanya sekali :)


Sekadar gambar hiasan.
Pic googled.

20 ulasan:

LiNA berkata...

Pilih (B) sbb tak larat nak tunggu sampai 8 jam..eheheh..

MommyCT berkata...

Dulu charge kat plug mmg lama la.
Skrg charge kat PC, bila dah full terus cabut le.

Btw dah sihat cy?

nana berkata...

aku pilih A.

first time charge lepas beli - 8 jam ler.. sbb nye battery tu ada reserve 'life' (macam tangki minyak kete gak, ada reserve part) So, bior le penuh betul2 battery masa 1st time charge..

2nd time onwards, kalau dah full tarik kuar je lah..

*my 2 cents*

Zety Zin berkata...

saya rasa saya pilih A :)

Nanak berkata...

pilih A..lagi satu, i mmg dr dulu tiap kali nak cj hp kena off sampai fully charged..melainkan jauh dgn Hubby..:)

Queenin Murni berkata...

kalau baru beli, 8jam ofkos! :P

benda baru.. harus menatang bagai minyak yg penuh, org kedai pon akan pesan, balik caj 8jam dulu, baru on. :P

MommyDania berkata...

sy ikut org kedai ckp, charge 8jam. xigt kenapa, rasanya supaya bateri tu thn lama kut.

honeylanz berkata...

B - kang nnt over heat lak

croft berkata...

option a), pasal, nak maximize kan capacity battery tu. kendian, bila full, cabut terus.

KS berkata...

kalo baru beli dan first time charge, option A.

lepas2 tu option B udah ler.

not just hp, camera pon begitu. first time charge lepas beli mmg kena 8 jam. tapi i tak ingat kenapa.

yaya berkata...

1st time beli kene charge 8 jam pastu charge bila dah full cabutlah....

Fid berkata...

all
kalau beli handphone ka lappy kat what ever yg ada battery yg kena dicaj
sila caj ikut apa yang instruction book suruh!
ada yang suruh 8 jam ada yang kata 10 jam
worst case instruction book tak ada tulis sila charge sampai full...(sure ada indicator battery full kan??)

tapi apa-apa pun better BACA instruction book dulu sebelum godek2 barang baru itu kerana
dalam instruction book tu akan tertulis do and don't yg mana bleh bantu kita mengelakkan perkara2 yang tidak diingini
selagi kita BUKAN designer electronics products tu sila ikut apa yang manufacturer suruh ya..
hahahahahaa

pesanan panjang daripada saya engineer kilang buat camcoder....

kepentingan caj kali pertama adallah bagi menjamin ketahanan..reliability...life span battery tersebut...

Nur berkata...

pilih A utk long lasting life of the battery..dgn hp tu dlm keadaan OFF.

pastu, ikut sukoooo...

Rozy berkata...

sama seperti Nur..
benda baru beb... jaga bek2 lu..
dah lamaaaa pastu baru lempaq ikut suka..

:: vErde+hAzizi :: berkata...

hmmmm i go for A for new gadget w battery...later after that B saje cukup laaa...sometimes tak samapi penuh pon dah cabut sal nk surf or ym or bbm ;p

why? reasons as FID above...mmg practical n bull's eye!

Queen berkata...

haa..explanation refer kat FID...hihi..

kalau saya beli hp baru, first charge saya off dan charge 8 jam...

pastu baru la full cabut trus..kalau tak overcharged la pulak kan..

tapi skang dah busy...charge ikut dan...hihihi

Zuhaini berkata...

1st time tu saya caj 8 jam.. lepas tu just caj sampai full je.. hihi

CiKaYu berkata...

saya pilih A. then lepas tu charge sampai full je lah..

CY3.5 berkata...

girls,
thanks for the inputs.. appreciate sangat² :)

MN berkata...

sila pilih (A) supaya battery itu fully charged.