Cari Something?

Rabu, September 30, 2009

Kenapa Ibu Tak Pernah Buat Macam Ni?


Being at home yesterday, granted me time to fetch my kids from makcik's house.

Dah lama tak bersembang, so I took that opportunity to have some chit chat with makcik.

"Sat no.. makcik nak bagi hang rasa kek makcik buat.."

Then Amir came to me and said,

"ibu, kenapa ibu tak pernah buat kek macam ni?"

Ngeee.. ye nak, ibu kau ni tangan kayu sket bab² buat kek :P Tp reason termasyhur ialah, ibu takde oven..



"Eh, makcik pun takdak oven hang tau.."



Ya ampunnnnnn..


"kukus ke cik?"


"Dak aih.."


Ye kawan², makcik guna loyang yg ada lubang kat tengah² tu.. bakar atas dapur dengan api yg saaaaangat slow.. heeee..


Ah, tak kira.. kalau Amir nak rasa kek ibu buat, kena tunggu abah beli oven :P

12 ulasan:

Queen berkata...

ala comel nye soklan...

kalau oven biasa tu murah je...
microwave oven yang mahal...

mak saya pun suruh beli oven..
dia kata

"ala...yang mahal2 boleh beli..oven rm200 pun takkan nak pinjam mak punya.."


aduss...hihi

Nur berkata...

alamak, first time dgr nih msk kek atas dapuq..x leh pakai la yer alasan takdak oven tu..hehehe...

kita pun takdak oven cik yan..

honeylanz berkata...

adik has guna periuk tefal! x tau dia buat mcm mn...

MommyDania berkata...

aduss..gigihnya makcik tu buat kek tenggek atas api!

MN berkata...

perghhh...hebat itu makcik! tabik spring aku!

p'na mama oja berkata...

kretipnya makcik tuh...
bakar cara tradisional cam bkar bahulu dolu² kot??

CiKaYu berkata...

oooo....loyang bulat tengah2 lubang kan...loyang tradisi tu. mak saya simpan smp skrg. saya pun tetap tunggu hubby beli oven.

Fid berkata...

husainiS
ibu ada pengukus tak yang??
CY3.5 jangan marahhhh

Ms Lola berkata...

boleh tak, aku rasa makcik tu potong stim?... hahahah

CY3.5 berkata...

Queen,
dah beli oven, harus la ada mixer plak kannnn.. ngeee..

Nur,
tu la.. bunyi macam tradisional sungguh..

Has,
tu la yg org kata, kalau nak, seribu daya.. weeee..

MD,
mmg gigih.. hihihi..

MN,
org lama nyah.. gitulah kaedahnya..

cik P-na,
si dia pun kata lebih kurang macam tu la.. makcik siap kata, kalau nak lagi best, alas dengan tudung periuk.. heee.. tak terjangkau dek akal mak ni..

CiKaYu,
kita² ni je yg dah takde benda macam tu.. hehe..

Fid,
meh mak budak jawab, adaaaaaa.. kek coklat kukus kau tu, kalau aku tibai guna tangan je, jadik tak? ke, kena ada mixer jugak?

Ms L,
aku terlalu blur utk mengklasifikasikannya..

Fid berkata...

CY3.5
kek kukus aku tu asalkan ko ada pengukus kira dah jadi! guna tangan ja
no mixer2...
kasi larut atas api..yang nak dipukul pun telor 3 biji ja...leh minta amir ke alis ke tulun...zeri pun leh...huwahuwa...tapi kalau nak sama mcm aku leh suruh alis laa..sbb aku akif tulun ...hahahahahhahaah

CY3.5 berkata...

Fid,
ni yg aku berkobar² ni.. ahhAHahAha.. Alis tak minat tolong² ni.. Amir je yg rajin.. TQ bebeh!