Cari Something?

Rabu, Oktober 21, 2009

Marilah Berkongsi


Semedang bloghopping ke blog RedMummy aka Mak Merah smalam, beliau mengongsikan 2 tips utk para bloggers.. baik utk blogger yg baru ataupun yg dah lemau macam saya ni..

Apa tipsnya? Kalau nak baca full version, sila klik link kat atas.. nak yg simplied, sila teruskan pembacaan ye..


#1,
jangan kedekut bagi link pada blog/individu yg anda mention.. ataupun bak kata Ms L, kalau dah cedok ke, inspired ke apa ke, bagi la credit.. tak susah pun kan.. taip nama, highlight, then klik ikon link tu, tempek URL.. kalau nak buat kerja lebih sket, bley refer yg ni..


#2,
memberi semula apa yg anda dapat atau kongsi² dengan readers anda.. heee.. itu lah ni.. konon² nak bikin contest utk berkongsi pendapatan Nuffnang saya yg gitu².. tapi sampai sudah takde idea.. balik², capture sapa dapat sekian² figure.. tp kot nak kongsi duit kali ni, bulan 12 la baru bley cerita.. pasal saya nak redeem pun akhir bulan 10.. jadi, sapa ada idea? harus le yg tukang bagi idea pun dapat habuan kaedahnya ye?

10 ulasan:

Abrahyn berkata...

emmmmmmmm...sebenarnye kan, saya pun tgh cari idea nak wat contest gak nih. tapi sampai sekarang tade idea...huhuhu

MN berkata...

oh yes..tang bagi credit tu aku stuju!!!

Melz berkata...

idea bersepah..tapi tatau nak buat bilew..boleh ? hahaha

KS berkata...

baik mak! ;)

kadang2 tu malas nak tulis html code panjang2 :P

tapi jgn la ingat i tak link u dalam my blog, i ni tak bg credit ke hapa ke. cumanya i ada fav folder untuk blog2 yg i baca.

CY3.5 berkata...

abrahyn,
baru balik yr blog.. tup² dah ada idea ek.. hihihi..

MN,
terima kasih!

Baby,
meh la bagi kat along..

KS,
alaa.. ni cite link dalam posting je :)

fauzi-maya berkata...

aku mmg tak penah masuk contest ni.. ape kata ko anjurkan contest, meh aku try masuk..hehehe

Melz berkata...

Review miew semua dah lapok.. pe kata buat 2 soklan yang mencabar :)

1 soklan : teka suatu barang yang dizoom x10 dan diblurkan..

barang itu mesti kene mengena dengan anda :) hahaha

2. suruh dorang cipta suatu ayat tak lebih dari 20 patah perkataan yang melibatkan blog dan along :) hahaha okeh la camtuh..setakat nie mel xpernah lagi nampak orang buat contest camni...


Oppss untuk orang lain :

Pertandingan membuat
banner
Logo
Motto

tapi hadiah kene lumayan la jgak..yetak :P

CY3.5 berkata...

Maya,
takpun kau yg sponsor hadiah.. hahaha.. tak pasal²..

Baby,
byk tu idea.. hadiah 20% dari income bley? ngeee.. macam la riban²..

Mynie berkata...

cy,
buat contest teka pukul brp and brp haribulan baby no 4 lahir. sapa paling dekat menang! :)

CY3.5 berkata...

Mynie,
nice :) mmg letih le org nak tunggu jawapan.. kekeke..