Cari Something?

Selasa, Oktober 20, 2009

Masak la den..


I'm a PHP programmer.

In order to produce "Programming is fun!", simply code

<?php
echo "Programming is fun!";
?>




Tapi, hua hua hua.. sejak seminggu+ ni, bos di sana telah meminta kami study language baru.. which is called Objective-C..

In order to display "Programming is fun!" dalam Objective-C, coding 3 baris kat atas tadi telah bertukar menjadi..




// First program example

#import Foundation/Foundation.h>

int main (int argc, const char * argv[])
{
NSAutoreleasePool * pool = [[NSAutoreleasePool alloc] init];
NSLog (@”Programming is fun!”);
[pool drain];
return 0;
}


Masak la den.. tapi kalau dah master tahap dewa, harus saya bley bikin application utk iPhone :D

Nota kaki: Apa la yg sempat saya nak digest dalam minggu² terakhir pregnancy ini.. Fuh!

17 ulasan:

Mynie berkata...

dulu masa uni, saya kena belajar c++ (ni mesti kacang goreng je to you), tapi mmg saya rasa susah! mmg takde bakat programming huhu...

Ms Lola berkata...

sila bikin, sila bikin!

CY3.5 berkata...

Mynie,
to be frank, OO is not my thing.. saya ni mmg ketinggalan zaman.. dok jugak dengan procedural language..

Ms L,
takat baru page 63 baca buku, aku reti import file je la.. heee

Queenin Murni berkata...

hope ape yg CY digest tak di 'push' keluar sekali ngan baby.. hehehe!

sy dah laaamaaaa tak buat programming, dah berkarat rasanyer skill.. what a waste! :P

honeylanz berkata...

oh coding! skill programming has dah lama ke laut. siap sekali dgn B.IT pun dah sampai ke pulau kut! hehehe
sempat lg tu sblm jd C.Y4

precious innocent berkata...

c++, pascal, vb semua dah kuar jadi taik.. yg belen2 tinggal pun takat boleh cari mkn barang saploh hengget je...

tp, lelaki suka tul dgn bahasa programming nie..

-mama emma®-

Hana berkata...

boleh lagi ko yan layan programming. aku, lepas grad je terus buang ingatan kat programming tu semua... =P

:Nana: berkata...

aku suka tengok jer .. hehehe.. teruskan perjuangan babe!

teringat time aku bersalin anak no.2, dlm labor room boleh tepon member tolong bwk kan fail schedule keje aku pegi spital - lepas bersalin terus handover kepada dia. Hehe.

Sayang.Ibu berkata...

pejam celik pejam celik, dah nak bersalin dah CY yer... cepat sungguh rasanya... (orang yg menanggung x tau rasa punyelah lama..)

Nur berkata...

cik yan..x pe, bila preggy mom belajar, baby pun digest jugak..nanti kuar2 je da boleh bikin programming hehehe..

Zuhaini berkata...

oho.. saya tatau la.. mr hubby org IT tau la kot.. ahaha :)

Melz berkata...

hahaha kayuh pelan² along..

CY3.5 berkata...

QM,
dah la org kata lepas beranak banyak lupa.. heee..

Has,
tak tau la Has.. baru page bpa ni ha dok study.. tadi ada keje jap..

ME,
i never do C++ nor VB.. tu yg kejung je tengok OO ni..

Hana,
dulu² syiok la.. tp la ni aku macam dah malap jugak :p

Nana,
kau mmg pekerja tegar!

cik Intan,
heee.. la ni tak larat nak jawab soalan Amir je.. "bila baby nak kuar.." saya tunjuk 3 jari -- 3 minggu lagi.. senyum je mamat tu..

Nur,
huih.. baru 2 tahun dah bley bikin iphone punya apps.. kayo mak!

Zuhaini,
kalau refer si dia, dia prefer shell programming.. guna terminal bagai.. lagi la lemau.. :P

Baby,
kayuh pelan² bpa tahun la baru nak sampai kaedahnya :P

Azure berkata...

Programming is fun???

Tidakkkkk!!!

MN berkata...

oh ko PHP programmerkah???
chehhh..macam la aku tau jenis programmer apa lagi yg ada kat dunia nih...

_mmm_ berkata...

ape beza objective-C dgn C/C++..syntax obj-C ni nampak serabut arr...x suke...just like java..nak suh buat input output pun kemain panjang line die..hahahah

CY3.5 berkata...

Azure,
depends la apa yg kita bikin.. heee..

MN,
iye dek non.. byk gile language yg ada..

_mmm_,
tak pasti la.. pasal saya weng bab² C++.. haha.. Java lagi la tak pernah sentuh..