Cari Something?

Jumaat, Mac 05, 2010

Insiden Yang Tidak Diingini


We reached An-Nur almost 3pm. Dari PD le katakan.. Sampai-sampai, dengan excited tahap gaban, berbondong-bondong la kami terus ke Level 2..


"Saya ada call untuk buat appointment ENT.."

"Sekarang orto puan.. ENT pukul 5.30pm"

"Aik, memang saya tengok kat website pukul 5.30pm.. tapi time saya call, orang tu kata timing dah tukar.. 2.30 sampai 4.30.."

"Maaf la.. Memang 5.30 nanti.."

bla bla bla.. kitorang terus blah :P



Dang.. mmg takde rezeki nak jumpa specialist kat an-Nur.. sesia je mak call 2-3 kali nak set appointment.. Camne bley silap? Hmmm.. Anyway, since si dia ada hal kat Putrajaya at 4pm, kami membuat keputusan untuk ke satu lagi klinik ENT di hujung bangunan.. orang yang well verse area Seksyen 9 Bangi tau la..



To cut it short, hasil ujian awal, anakanda yang handsome dan comel itu didapati er, camne nak cakap? Telinga di sebelah kiri adalah fail dalam test tersebut.. Telinga kanan seems OK..

Apapun, Dr berkenaan telah mengeluarkan surat referral untuk kami bawa ke Hospital Serdang.. ada abbr yang dok disebut.. AVR? ABR? I guess AVR.. (eh, aku pun nak kena ada hearing aid jugak gamaknya)..


Aku cerita la salasilahnya sket.. time aku preggykan Azri @ 5 weeks, aku kena chicken pox.. time tu, ALLAH je yang tahu perasaan yang berkecamuk dalam hati.. wah, tinggi plak bahasa time2 ni.. scan from week to week menunjukkan Azri OK.. lebih menenangkan jiwa, bila hearing test dia masa newborn adalah PASS..








Tapi, siapalah tahu kan impaknya di kemudian hari.. La ni rasa macam sayu je la plak time cakap2 dengan dia..


27 ulasan:

mirah berkata...

cik yan,
itu kira 1st test je baru kan.
Maybe blh reconfirm masa g hosp serdang. Kat hosp serdang bagus, tp part lama menunggu tu tak sanggup. Huhu..

eZa berkata...

zeri kecik lagi. alhamdulillah detect awal. insyaallah he'll be fine ;)

AdD berkata...

nape dia tak refer ke Putrajaya ek... Putrajaya agak lengang jugak... service pun better than serdang...

rina berkata...

insyallah zeri akan ok...

:Nana: berkata...

he'll be fine, don't worry.. cuma hearing je kan..

nasib baik tk effect otak, sbb ada one mother ni kena chicken pox right after bersalin (dlm pantang) then her daughter ada brain damage sket (effect physio i.e lembab). Bertahun buat theraphy baru boleh jalan. But still can recover.

hopefully they register u as public lah.. last time aku gi hosp serdang after di-refer private clinic An-Nur, they charged me as private i.e charge me RM750 utk cabut wisdom tooth (terus aku cancel appointment).

Zety Zin berkata...

insyaallah zeri akan ok. will pray for him.

honeylanz berkata...

sayu jugak bc ayat last cikyan..Insya Allah zeri ok..

JuE berkata...

cian zeri... anyway dh detect awal sure ok nanti tuuu.. stay positive :D

MommyDania berkata...

teringat kt anak buah, 2bln lps buat cocklear implant. early detection is good, blh amek tindakan dgn cpt. hopefully zeri will be ok, insya Allah.

Mama Adib berkata...

banyakkan bersabar beb
sik baik detect awal.

aku ada anak member kena kes camni tengah tunggu que nak masukkan koklear implan

Ku doakan agar zeri takde masalah.

kekadang ada ralat time test.

fiza berkata...

Saya yg baca pon rasa sayu gak, bykkan bersabar yer CY, insya'allah zeri akan ok (^_^)

isz_3707 berkata...

sabar babe, hopefully semuanya ok lah yer

DNNA berkata...

*hugs*
Kami doakan yang terbaik utk CY sekeluarga

..owner of a lonely heart.. berkata...

Yan..insyaallah he will be ok..pray to Allah..

ida berkata...

InsyaAllah semoga zeri bole sembuh sbb dpt detect awal..
baru 1st test kan..
takper mintak 2nd opinion dulu..then tgk result camne..

Masayu Ahmad berkata...

insya-allah zeri tak ada apa-apa

ada rezeki nak datang tu cy.

Sayang.Ibu berkata...

CY... banyak2 bersabar... semoga keadaan zeri tidak serius...

lailasani berkata...

moga2 zeri ok... insyaallah akan ada jalan penyelesaiannya...
doa utk zeri.. dan doa utk CY moga tabah...

~: UmmiNor:~ berkata...

cy, be strong ok. ENT hukm pun not bad, kalu ade duit lebih, pegi la yg kat tgk 7 tu.

Akak Ratu berkata...

CY, akak doakan azri OK tak apa2... insya'allah... akak pun dah jd sayu baca your words kat bwh tu... akak dok bayangkan adam akak pun cam azri gak... sama2 la kita doa moga anak2 kita OK ya

Nur berkata...

cik yan..
i pray for you & zeri..
tawakal je laa kan..moga2 he'll be better soon *hugs*

C!kpuanmuda berkata...

god... takut i mendengarnya...

be strong cy.. i doakan zeri takde pape..

miz_eda berkata...

I pray that everything will be fine one day..jgn risau2 sgt eh

dari aku yang dah lama tak dpt nak jengah blog sendiri :(

lia berkata...

kalau nk tau lebih kurang nnt apa doc nk buat, boleh tgk blog ni http://myaqeelah.blogspot.com/ coz anak naz ni mmg ada mslh dgr skit tp akn ok nnt, InsyaAllah...

CY4.0 berkata...

mirah,
yep.. baru preliminary la sangat..

eZa,
insya-ALLAH nok..

AdD,
tak pasti la tang tu.. yg kuar dari mulut doc terus Hospital Serdang je sbb ada mende alah AVR tu gamaknya..

rina,
thank you :)

Nana,
tu aku tak bpa pasti.. kot ada saraf2 tak function, sure involve otak sket dak?

ZZ,
thanks a lot bebeh..

Has,
insya-ALLAH..

JuE,
tengah dok kutip cas2 positive la ni.. hihi..

MD,
kitorang baca2 that implan mau makan 75K.. ngeee..

MAA,
aku mmg berharap sangat la ada ralat di situ..

fiza,
insya-ALLAH :)

isz,
harapnya begitulah nok..

CY4.0 berkata...

DNNA,
thank you friend :)

m-i-o,
i like that phrase.. sejak kena CP dulu2 tu pun mak dah prepare.. cumanya like i said, bila testing time newborn lepas, mak ingat all is well.. thanks for your doa.. banyak mu doa untuk mak dah nii..

ida,
yep.. nak tengok result tu la yg tak sabar..

Zura,
i am. always.

masayu,
amiin.. semoga benarlah bagai dikata :)

cik Intan,
mak pun harap gitu..

lailasani,
thanks a lot friend :)

UmmiNor,
tengok la camne.. pasal dah ada referral ke serdang, kitorang terjah situ dulu la kot..

AR,
moga2 yang terbaik untuk anak2 kita kak..

Nur,
amiin.. amiin..

cpm,
thanks dear :)

Efi,
alhamdulillah.. at least telinga kanan dia ada respon, walaupun sket..

lia,
thanks for sharing :) appreciate sangat2..

chilun @ cik pau @ bibimie berkata...

be strong cik yan. yang nana citer pasal budak lembab tu anak opismet i. skang nih dah benti kije sebab sakit hati dengan orang opis nih. yer lah dia banyak kali tadek kat opis nak antar anak dia pergi fisio n check up. bosan dengan cakap2 orang dia sanggup benti. skang dok umah ambil upah menjahit dan sebagainya. kalau sesaper nak tolong bleh gi blog dia http://juebisness.blogspot.com/

anak ku pun kena kerap gi check up sebab kecacatan dia akan mengakibatkan banyak kecacatan lain esp. ENT. so far tak kena charge apa2 sebab guna GL. kalau berenti kije nanti tak kena charge gak laa sebab guna kad OKU. ehh... mcm ura2 nak benti jerk nih... uhuhu..