Cari Something?

Selasa, Mac 02, 2010

Satu Perkongsian : Septic Spots


Ada benda yang aku lupa nak share masa awal-awal kelahiran Arissa dulu.

Dia kena jaundice pada hari ke-5 kelahiran. Menurut doktor, kehadiran septic spots memburukkan lagi keadaan. Tu pasal agaknya reading makin naik walaupun pulun breastfeed bagai nak rak..



Apakah septic spots?

Mengikut laman web ini

Septic spots
These are white or yellow pus filled spots that look like small blisters. The skin around them is often red and maybe weepy. They can be difficult to tell apart from hormonal spots. They can occur around the nappy area or in neck, arm or leg creases. Antibiotics may be needed to clear the infection and stop it spreading. Discuss any concerns with your midwife, or other health professional.



Macam mana Arissa boleh kena? Menurut GP yang aku jumpa sebelum Arissa direfer ke hospital, ia berpunca sebab kitorang mandikan dia dengan sabun.. Kulit dia tak tahan with so called bahan2 dalam cecair mandian itu.


"Baby tak payah mandi dengan sabun.. sampai sebulan pun takpe.. badan dia bukannya kotor.. basuh2 dengan air saja.."


Gitu korang.. serius aku tak tau.. all this while abang2 dia takde hal pun..

So, better safe than sorry, aye?


7 ulasan:

Jijahh @ f.k berkata...

betul tu ... anak anak sedara jijah semua mandi tak di sabun pun .. yet they all still smell sweet ... dah beso baru laa kenal sabun depa tu .. hehehe

CY4.0 berkata...

jijahh,
mak siap kena tepet dengan doc.. haha.. "dah anak 4 pun tak tau?" ngaaa..

Mama Adib berkata...

hang cakap laaa, anak mak yg lain semua hero kulit tahan lasak
ini tuan putri mesti la special skit

Sayang.Ibu berkata...

wehhh mak pun x tau nyahhhh..hahahaa... thanks for the info

Nur berkata...

sy pun x mandikan hazeem dgn sabun nyahhhh...bedak pun x pakai.
mmg natural baby scent okeh!

tp J&J mmg x bagus sgt..klu kulit baby sensitip, jgnlee try..

CY4.0 berkata...

MAA, mak pasrah je la kena tepet time tu..

cik Intan, samo-samo :D

Nur,
dalam kes ini, mak tak pakai J&J.. oh yes, sampai la ni anak dara x pakai bedak..

lailasani berkata...

erkk.. sy tak pernah tau pulak...
hmm.. ok, next bb ni takyah guna sabun sebulan.. jimat tuh.. hehehe.. lagipun kali ni kena mandikan sdiri bb sejak2 lahir. takyah takut licin kalo tak pakai sabun kan.. hehe..ms ank 1st dulu MIL mandikan sebulan...