Cari Something?

Rabu, April 28, 2010

Ayam Masak Kicap

My girlfriends who came to PD the other day asked for this recipe. Patutnya aku yang masak.. tapi kalau aku masak, MUNGKIN diorang tak mintak resipi.. ahAHHAhAHAHha..

Here goes.

Bahan-bahan
Bawang putih, halia, gula, garam, lada hitam, air asam jawa, air, bawang besar (hiris), tepung jagung dan semestinya, kicap.. dan.. ayammmm..

Kaedah-Kaedah
Perap ayam dengan bawang putih + lada hitam + halia yang telah ditumbuk. Letak gula sket.. Garam sket.. biarkan 10 minit. Agak2 la kan.. ni kalau express la kaedahnya :P


Tenggek kuali atas dapur.. campakkan ayam2 tersebut ke dalam kuali.. bagi kering sket air ayam tu.. then tuang kicap & air.. bagi ayam tu tenggelam kaw2.. haha.. jangan sampai lemas, sudah.. lepas tu, bajet ayam dah masak, masukkan air asam.. bagi menggelegak, masukkan bawang besar (sedap jugak kalau ditumis kejap dalam minyak secara berasingan, either way, campak je masuk kuali).. Jangan lupa plak nak rasa garam gula bagai (Frankly, lidah aku memang fail bab2 ni).. Then, bancuh sesudu besar tepung jagung dalam air.. tuang masuk dalam kuali.. kacau dan kacau.. dah menggelegak, matikan api.. weeee.. apa? motif tepung jagung? Nak bagi kuah macam pekat sikit..


Siap!






Nota kaki: Versi kitorang selalu letak kentang yang digoreng asing.. sometimes gedik jugak letak kacang peas.. whatever lah..

4 ulasan:

my berkata...

part lada hitam tu ada persamaan dengan masak kicap ibuku. tp ibuku itu ala2 masak kicap klasik, siap bubuh kayu manis, bunga lawang, cengkih - tumis awal2 dengan bawang bagai kasi naik bau.

kot belah ibu mertuaku, dia tuang kicap saje - selain halia dan bebawang sekalian. end product, sedap gak sebab kicap memang menu penyelamat :P

anyway, tq for the recipe. tak pernah terpikir nak perap ayam tu dulu. will try this at home tonight. ayam ada belen2 lagi tu :P

m-i-o

CY4.0 berkata...

m-i-o,
this is MIL's recipe.. agak senang la pasal tak payah nak goreng2 ayam tu dulu.. jangan segan2 tempek di blog :D

maya amir berkata...

aku ingat ko penah kasik resepi ni kat aku dulu..sumpah aku lom try.. haiyakkkk.. cube ko msg kat hp aku, aku save kan dlm tu & aku cubak wokeh? hehehe

mirah berkata...

oh boleh try ni. Lain version.

Lama tak masuk sini..