Cari Something?

Selasa, April 27, 2010

Diari Seorang SAHM Terlampau

Setiap hari bersekolah, lepas solat Subuh, kalau NaniNani belum bangun, aku akan ke dapur siap2kan air untuk sarapan pagi.. ye, air je :P budak2 ni selalunya minum cicah biskut Tiger, tak pun makan biskut surat chenta, takpun roti kaya..


Kemudian, bermula sesi kejut mengejut abang2.. Kena prepare mental dan lidah dan telinga.. ada je alasan.. sorang tu selagi si polan tak bangun, alasannya, "Nak mandi dua orang.." sudahnya DAN selalunya, yang lambat bangun mandi dulu.. yang kata nak mandi dua orang tadi dok tidur lagi..


Siap-siapkan bagai.. 8am FIL antar pi tadika.. fuh, lepas satu task mak pepagi.. Maka tinggallah Zeri & NaniNani.. bab mandikan Zeri adalah mengikut mood dia.. bajet dia nak mandi, dia datang sendiri.. kalau tak, kau kejar satu rumah, belum tentu.. OK? Tapi kalau dia berak, memang aku kejar cukup2.. koser nak bagi bau busuk satu rumah.. haih!


Kalau ada projek, 8.30 sampai 11.00 adalah masa untuk aku memakai topi WAHM.. kalau tak, aku lebih suka main dengan NaniNani tak pun online je la kannnn.. bloghopping bagai..


11.00 sampai 1300hrs adalah masa untuk di dapur.. aku ni lammmmmbattt bab2 masak memasak ni.. maka kena la masuk dapur awal sket.. haha.. biasa ada 2 lauk.. MIL masak yang pedas2, aku masak untuk budak2 makan (dengan aku la sekali.. pasal NaniNani tak tahan makan pedas2).. lauk budak2 biasanya sup (daging, ikan, ayam + campur carrot/kobis bunga/kentang + macaroni) takpun ayam/daging/ikan masak kicap.. ahAHHaHAhaha.. time budak2 ni nak bagi mak diorang goyang kaki, "bu, telur dadar ibu buat pun sedap.." memang confirm lambat lagi aku nak jadik domestic goddess :P


Oh ye, 1200pm budak2 ni balik dari tadika.. start la melenjan laptop aku nak main game.. kasik cannnnnn..


1300-1400hrs adalah masa untuk menyuap anak2 makan.. siapkan diorang nak pi mengaji bagai.. then I have my own me time kejap..


Lepas Amir & Arif balik mengaji, sesi kerahan tenaga bermula i.e buat kerja sekolah.. time ni jugak la biasanya aku spend buat urusan rasmi.. lepas tu ajar2 baca-baca.. ikutlah apa aku tergerak nak ajar hari tu.. tapi ajar tak boleh lelama.. before diorang boring, kau kena stop.. so dalam 1530hrs tu dah sudah bagai, diorang lenjan lappy aku lagi.. time ni aku punya turn plak baca apa2 buku yang patut..


Then kalau dapat, aku amik nap kejap.. around Asar bangun.. tapi, kadang2 terlajak sampai lepas Asar.. bad! bad! bad! Kan orang kata tidur lepas Asar tak baik kan.. hmmmph..


Then, around 1800hrs, masa untuk anak2 bermain di luar.. main la sepak ball ke (vocab diorang), basikal (masih roda 3) ke, kejar2 ke.. ataupun, ha, ataupun, si Amir & Arif pi borak2 dengan atuk kat sebelah rumah.. sambil2 tolong pakcik tu kemas2.. sabar je.. atuk sendiri takmo tolong.. (bukan takmo, tapi serik sebab pernah kena penyengat kat belakang rumah) serik la sangat kannn..


1830hrs, sambil2 tengok Adamaya (eh, sempat lagi tu) aku mandikan NaniNani dengan Husaini bertiga.. By Maghrib settlelah.. maklum la kan.. budak2 jumpa air.. sexcited lain macam.. siap2kan diorang bagai.. then I have my me time kejap.. around 2010hrs gitu baru bagi makan malam..


Dah abis makan malam, lepak jap.. then buat sesi refresh sket apa yang dah aku ajar petang tadi.. takpun kalau dah OK, move to the next page ke apa ke.. around 2200hrs, lights off..





Amacam? Nampak macam sempoi je kan? Macam tak busy je kan?

19 ulasan:

eZa berkata...

'nampak' je macam tak busy, hakikatnyeeee... pengsan! hehehe ;)

u r doing well CY. chaiyo! ;)

CikWa berkata...

hadui kak kami yang membaca pun mengah

memang salute la dgn CY

saya tak sanggup nak menambah anggota troop sebab tahu ukur kemampuan emosi dan psikologi saya untuk handle ana2 ni

tak kuat semangat memang meletup

Masayu Ahmad berkata...

memang penuh satu hari dengan aktiviti

tapi saya suka suki je tukar aktiviti ikut mood

Ms Lola berkata...

mungkin cara ko cerita nmpk tak busy...

honeylanz berkata...

jadual yg padat!! hmmm cikyan nk selit kt mana part projek baru nnt ;)

Ealyie berkata...

Lum sampai pukul 6pm aku baca tugasan harian ko kan nyah, aku da pitammm... tros smbg tdo! ahahaha..:p

BTW, aku salute ko lahh!! Bravo bebh..;D

Zety Zin berkata...

inilah antara sebab mak rasa mak belum sesuai jadi sahm mahupun wahm. hahaha. sungguh padat jadualnya.

salute ibu-ibu yang menjaga anak-anak kat rumah!

lailasani berkata...

nampak aje macam tak bz.. tp bz tuh.. sy siap bayangkan setiap aktiviti itu...
mmg tabik spring lah geng2 SAHM...

Mama Adib berkata...

ko citer macam mudah jer nyah

mak ujung minggu ngadap 2 anakndas mesti masuk xtvt window shopings idak kalu fengsan

Marisa berkata...

mcm tak bz? nape aku nampak cam pack je jadual tu? btw... duduk dgn MIL ke?

Sayang.Ibu berkata...

haah... setuju ngan marisa... rasa mcm pack... uhukkksss

my berkata...

cikyan on-off ya duk ngan PIL? ke dah berhijrah terus?

rasanya klo duk kat BTS handle semua anak ni - wahhh mau stress gaban ni.

mak ni, bila mr daddy shift petang/mlm masa weekend, memang mak cabut balik rumah parents. kahkahkah! klo tak, mau menyinga jadinya, nak berak pun tak aman :P


m-i-o

CY4.0 berkata...

eZa,
tu la.. konon2 ada waktu senggang.. tapi tak tau la apa yang senggang.. ada je yang tersendal :D

cW,
makanya seharusnya saya patut mampu menghadapi situasi ini, no? haha..

Masayu,
yep.. selalunya tukar2 bukan ikut mood.. ikut larat dengan tak larat.. haha..

Ms L,
roughly itu la rutin aku.. tak selit basuh kain 2-3 cycle je.. weeee..

Has,
tu le.. tengah pikir2 ni.. ahHahaHAHa.. jangan jadi tukun, sudah.

cik Ely,
kau, macam tak biasa.. weekend2 pun kau hadapp jugak kann.. except anak tak pi taska la.. hehe..

ZZ,
time mak jadik WAHM rasa macam terkucil sket bab2 jadik SAHM.. banyak lagi nak kena blaja bab2 buat jadual bagai..

CY4.0 berkata...

LS,
belum layak lagi nak dapat tabik spring sprong.. pasal menyinga je hari2 :(

MAA,
aku tak cukup rencah kot.. haha.. tengok task biasa2 je kan? tu bukan zaman tondan.. basuh baju pakai tangan.. nak perah kain lagi.. basuh lampin anak.. fuh!

Marisa,
yep.. duduk dengan diorang.. tapi seboleh mungkin apa saja request budak2 ni mmg aku yang entertain.. bab2 masak tu boleh la take turn kalau time benda tengah masak atas dapur, NaniNani nangis nak susu bagai..

CIB,
aku tiru panggilan MIO buatmu.. tapi kalau aku, CIB adalah Cash in Bank :P.. (balasan komen takde kaitan)

MIO,
Takde la hijrah terus.. ni pun sebab dah takde sapa kat PD.. b4 this ada adik adik ipar kat umah.. tapi dah memasing keje + blajar.. makanyaa.. tapi, memang dah plan nak balik KL.. tengok lah macam mana..

KS berkata...

Kisah hidup seorang sahm hehe :)

Ealyie berkata...

Nyah,
weken tu 2 hari je ok..
Ngko? hari2.. ahahaha..

maya amir berkata...

beb..ko dok PD kah skang ni? ke PIL dok ngan ko skali skang?

p/s : jeles tul idup mcm tuh..hahhahaah...takyah pikir mslh opis..

MN berkata...

ko kata tak busy? aku yg baca ni letih tau tak???

DNNA berkata...

Perghhh, sungguh padat ...

Serious aku respek dengan semua SAHMs dan WAHMs !!