Cari Something?

Khamis, Mei 27, 2010

Khusyuk Itu Mudah



Solat yang baik mencegah kita dari buat benda yang mungkar..





Itu semua orang tahu.. means, kalau kita masih buat benda yang tak betul/jahat.. something wrong with our solat.. kena check balik.. apa yang tak kena di situ di sini..




Orang kata, nak khusyuk, kepala bayangkan ayat, hati baca makna, lidah tuturkan.. people said, it is hard.. tp with some practise, you will turn OK..


Tapi tu lah.. fikiran tetap menerawang ke sana ke mari.. sungguh la ntah apa2.. macam2 cara aku try.. hafal makna al-Fatihah.. mata tepat pandang ke tempat sujud etc etc.. tapi apa lah malangnya, solat yang makan masa tak sampai 10 minit tu jugak la kepala ni nak pikir macam-macam.. terleka sket je.. siaplah.. hanyut..



Anyway, dalam pencarian yang belum berkesudahan ini, aku ditemukan kepada ini.. aku rasa aku patut kongsi dengan korang semua..





Semoga ada manfaat.

2 ulasan:

mommysarah berkata...

aku memang payah nak khusyuk. bila nak solat jek, dan2 anak aku merengeklah. jerit2lah. aihhh...aku pun taktaulah. dugaan!

honeylanz berkata...

tgh solat la dgr anak menangis..dgr mcm dorang main lompat2..adus.. sungguh x khusyuk