Cari Something?

Jumaat, Julai 02, 2010

Entry Bulan Julai


Apa khabar kawan-kawan?

Aku baru sudah khatam beberapa posting di beberapa blog yang aku jengah..

Here I am.. menulis untuk kali pertama bagi bulan Julai 2010.. Aku sangat terkesan dengan entry k Ana sebenarnya.. haha.. semedang aku pun dalam bot yang sama dengannya cuma lokasi lain-lain :P

After 6months plus, someone told me, that I am not fit to become a SAHM.. Asik stress je.. maka aku disuruh bekerja semula.. To be frank, walaupun duduk dengan in laws, selamba aku je nak jerit2 kat budak2.. (serius tarak malu punya worang).. tapi lepas dah dapat teguran itu, aku cuba tanam sikap sabar.. slowly aku cuba tone down sket pitching suaraku ini.. takat suara la tapi.. hmmmphh..


Kawan-kawan twitterku sekalian pun ada kalanya jadik tempat aku meluah perasaan.. nak lari dari rumah la.. apa la.. kadang2 aku rasa macam tak adil je bila cakap kat anak2 yang tua ni,

"ibu ni sorang je.. nak jaga korang semua 4 orang.. tau? boleh tak sabar time request itu ini? One at a time, please? BOLEH TAK?"

Ha.. di situ la pitching2 bagai.. bila dapat duduk sekejap, tetiba ada anak mintak itu ini, rasa nak nangis pun ada :P Macam budak kecik.. paling tak boleh blah, bila time nak solat, time tu la pulak ada yang menangis bagai.. ikutkan, hahaha.. aku pun tak tau berapa banyak solat aku batalkan waima dah sampai rakaat terakhir.. aku didik hati, aku kata, inilah ujian dan dugaan.. tengok la time tu sapa kuat, kot iman kuat, aku senyum and attend budak2 ni.. kalau setan yang kuat, sendiri la korang imagine apakah yang terjadi..


Yes, its not easy to become a SAHM.. bersepah kot orang kata, "its a never ending story".. unless kau ada maid 7-8 orang.. tukang masak sorang, tukang jaga baby sorang, tukang kemas rumah sorang.. apa2 je la.. so kau boleh betul2 jadik Stay At Home "Mem" :P



OK lah.. takat ni je aku boleh taip.. Arif dah cukup sabar tunggu susu dia dari tadi.. (ye, anak bujang gue masih minum susu botol)..


Semoga ALLAH rahmati kita semua dalam apa jua keadaan.. Amiin..


Sayang korang,

11 ulasan:

KS berkata...

aamiinn...:)

semua benda tak mudah CY. sabar ya.

miz_eda berkata...

tetiba aku plak yang terpanggil nak jadi SAHM..boleh?

MN berkata...

aminn!!!

jangankan ko yg 4 nyah..aku yg dua and ada maid ni pun kontang-kanting layan anak2 aku sorang2.

tu blom aku kena buat keje rumah aw-kaw lagi!

mudah2an kita sabar la ye?

knv berkata...

ya allah sedih pulak. entah apsal cerita2 macam ni never fails to make me sad.

ye lah kata dah kena batang hidung sendiri kan?

sedih sebab tak boleh nak sabar dengan anak2.

sabar...sabar..

Marisa berkata...

aduh.. part jerit2 tu mcm terkena batang hidung i ni... ish2...

Ealyie berkata...

aku pon syg ko CY weh.. dan sanggop klik2 hari2 blog ko even takde entry baruu..heh! ;)

isz_3707 berkata...

nyah, aku yg sorang ni pun asikla tjerit. ko tau bebaru ni aku naik hangen bila ada og cakap "alaaaa setakat dok umah apa sangat lah yg penat?"

ingat SAHM ni wpun anak sorang xreti penat ke? aku rasa masa aku keja dulu pun tak sepenat ni. orang igt kita dok umah mengangkang je gaknye :(

Zety Zin berkata...

part menjerit kat anak2 walaupun dengan PIL tu, saya pun buat jugak. huhuhu. kena didik lagi diri sendiri untuk lagi sabar. dan lagi. dan lagi.

syalinda johari berkata...

kak yan, linda anak yg baru dua ni pun stress mengalahkan yg anak 4 org. huwaaaaa..

CY4.0 berkata...

ladies,
thanks for reading my rants.. mak adalah busy 3-4 hari ini..

lailasani berkata...

sabar... sabar CY.... sy yg imagine je ni pun rasa mcm tak sanggup nk jadi SAHM.. mak saya sdiri pun kata, SAHM tu lebihlebihlebihlebih penat yg taktau berapa kali ganda berbanding bekerja... moga CY sabar ye...