Cari Something?

Rabu, Februari 26, 2014

Skim Simpanan Persaraan 1Malaysia di KWSP

Semua benda nak ada 1Malaysia. Heee. Anyway, dah laaaama jadik SAHM, baru hari ni tergerak nak riki kat pakcik Google. Maklum le, dah tak kerja, sapa je yang nak nak menambah duit dalam KWSP tu kannn. Tunggu je la dividen masuk setiap bulan 2.

Maka, bukak PC, bukak Google, taip "mencarum kwsp".. Turn out, such scheme does exist! Then nampak artikel ni -- http://www.bharian.com.my/bharian/articles/SurirumahbolehmencarumKWSP/Article/ 

Julai 2010 you all. Jauhnya aku ketinggalan keretapi. Kahkahkah.

Ada sedikit down apabila ternampak tahun 2014 di situ..

Menerusi skim itu, pencarum bukan saja menerima dividen tahunan, malah menikmati sumbangan tambahan sebanyak lima peratus daripada kerajaan dan tertakluk kepada jumlah maksimum RM60 setahun untuk tempoh lima tahun bermula tahun ini hingga 2014

Wuwuwuwuwu. Ni dah 2014 laa cik kak. Kau memang ketinggalan. But wait, nampak link KWSP pulak. Maka, tanpa membuang masa, klik terus kat link ni

http://www.kwsp.gov.my/portal/documents/10180/154418/FAQ_SP1Malaysia__BM__19022014.pdf

Kat dalam tu ada perenggan ni

simpanan ini akan menerima sumbangan Kerajaan sebanyak 10% dari amaun caruman tertakluk kepada jumlah maksimum sebanyak RM120 setahun (Kadar baru berkuatkuasa 1 Januari 2014). 
Sumbangan Kerajaan ini hanya untuk tempoh 4 tahun mulai tahun 2014 – 2017
Tu diaa.. sumber asal link ni aku dapat dari laman KWSP ya. Sini puncanya --  http://www.kwsp.gov.my/portal/general/1malaysia-retirement-savings-scheme

Kat page tu ada link untuk download borang-borang yang berkaitan.

Selamat mencarum untuk diri sendiri kaedahnya.

2 ulasan:

Queenin Murni berkata...

yuhu cikyan.. lama nya mak tak hop hop sini..

Noticed signature pon dah tukar..

cy7 tu means apa? anak sudah 7 ka?

cysev3n berkata...

hola QM!
idok ler. ahli keluarga tujuh orang saja. anak 5 sudah :)