Cari Something?

Rabu, April 29, 2009

Kisah Bi & Bob, lagi..

Malam tadi, saya menyiapkan nasik goreng utk santapan makan malam.. dengan bantuan si dia.. dia lah yg kopek bawang.. dia lah yg tumbuk ikan bilis + cili padi.. hmm, macam tak kena gaya plak ayat saya "menyiapkan" tadi.. ha ha ha.. sbb apa yg saya buat cuma 3 benda je


1) specify kuantiti bawang, cili padi + ikan bilis
2) tumis bahan2 tadi sambil mengambil udara luar..
3) gauge tahap kemasinan nasik goreng ketika si dia menggoreng nasi itu..


Dah siap sume, kami pun makan berjemaah.. macam biasa, Amir dengan abah.. Zeri plak, depends.. tp sbb ibu ada kekosongan, maka dia mengambil keputusan utk disuap oleh ibu..


Mana si Arif? biasa la budak sorang ni.. selagi tak diajak, dia bley buat deq je.. so, I was like..

"Dik.. meh makan meh.."

Maka dia pun dengan taat setianya datang kepada saya utk disuap..

sekali Zeri jeling.. dan mulutnya bising seolah-olah,

"Nak makan pi kat abah la.. ibu ni Zeri je bley.."

Zeri yg nampak terganggu, mengambil suapan berikutnya dari my other half..

Arif yg malas nak layan bising2, juga beralih arah kepada my other half.. wah? mak ngadap sepinggan sorang2 kah?


tiba2 Zeri bising lagi.. seolah-olah terjemahannya berbunyi

"Kita makan kat ibu.. abang ni nak makan dengan ibu.. kita pi makan dengan abah.. dia nak join sini jugak.."

Sudahnya, Zeri kembali makan dengan saya.. dan kadang2 dengan abah juga apabila ada kekosongan slot di situ..


Begitulah ye kawan-kawan.. time anak 2, sorang dengan ibu, sorang dengan abah.. dah bertiga, sendiri mau susun.. dah berempat esok, pk la sendiri :P


Nota kaki: Bi & Bob dalam tajuk adalah merujuk kepada Arif & Azri. Ia diinspirasikan dari entry ini :)

15 ulasan:

Zuhaini berkata...

hehe.. pandai nya budak2 nih.. :) kalau kat luar mcm tu gak ke..? :)

ainie aziz berkata...

sama kes la kita. tp paling kritikal time nak tido. sume nak baring sebelah ibu dia. kiri, kanan, sorang lagi nak letak mana? adeihhh...pening. tiap2 malam ni la drama yg tak boleh blah! kalau empat orang? mak buat2 pengsan la jawabnya! hahahah!

Yan berkata...

cik Zuhaini,
depends diorang ni.. ha ha ha.. tp Zeri mmg suka kacau2 si Arif..

cik Ainie,
oh.. that kind of situation terjadi pada my other half saja.. time tido, mmg ibu ni, Zeri sorang je yg punya :P

Sayang.Ibu berkata...

cenggitu gayanya yer CY.. btoll laa kan,sbenornya budak2 tu kalo blh nak ngan ibu jek semua..

miz_eda berkata...

payah2 time aku sok2 suruh berbaris ala2 round robin je la kaedahnya..kekeke

KS berkata...

hahaha.. kiut kiut.. i boleh imagine camne..

i pon kalo kat rumah ada rotationnya jugak. tapi most of the time i amik yg adik la kan...

m-i-o berkata...

mak kalo dh tiba part CY buat dialog si zeri ni yg mak nk ketawa nih. kahkahkah. aduyai.

eh, tu blum lagi dialog si gegirl yg bakal kuar tu. ah ah ah

MommyDania berkata...

haa...byknye zeri mkn, dgn ibu, dgn ayah.

::Umi Sufira:: berkata...

Daku sedang membayangkan kalu anak 3,4 nanti macammana.....ntah2 Syaura suap adik..umi suap abi tak?kahkahkah...

Sure Zeri sgt comel ke sana ke mari;P

Yan berkata...

cik Intan,
Zeri je nak dengan ibu.. heeee..

Efi,
kalau bley aku pun nak buat macam tu.. tp Zeri suka potong q.. tak paham bahasa lagi la katakan..

KS,
yep.. most of the time mmg yg kecik la dapat attention..

M-I-O,
ish you ni.. macam confirm je gegirl.. heeee..

Yan berkata...

MD,
mmg banyak.. pantang ada makan2, mmg dia makan punya!

Umi Sufira,
dia tak ke sana ke mari.. abah & ibu duduk sebelah2 je.. kekeke..

arina berkata...

empat kalu.

dua kiri dua kanan la yan.

kahkahkah! sadis la ingat budak2 nih.

akak kalu balik rumah aje... makanya semuanya akan terkam mama ajelah. ayahnya memang free sokmo! rasa nak menitik air mata bila masa kita nak makan tulah semua dok tarik kiri kanan.

hish tercekik dibuatnya.

anyways, di surf dari rumah. masalah kat opis tu tak settle lagik!

Mrs Noba berkata...

itulah aku dok pikir...hang dgn kak non!
canne ek korang handle???
harus aku berguru dgn korang ni :)

eZa berkata...

the more the merrier kan? yang penting tau camane nk tackle & handle anak2. byk lg sy nk kene blaja nih.

tp ikot observation sy mmg anak lebih berat ke mama. nk tedo ke nk mkn ke nk mandi ke sume nk mama... itu pon papa kuar statemt mama berat sebelah. haish! konpius! ;)

take care CY :)

Yan berkata...

k Ana,
terpancar sinar keibuan di wajahmu.. heee.. i need to learn more.. /budak2 ni berebut time makan eskrem ke.. yogurt ke.. bertolak2 depa adik beradik..

MN,
i'm still new.. heee.. aku pun byk lagi nak kena blajar..

eZa,
my kids prefer abah depa dari saya sbb depa kata "ibu garang".. time abah takde, baru la saya keluar jadi player utama.. kot tak, duduk kat bangku simpanan je la..