Cari Something?

Isnin, Ogos 10, 2009

HowTo: Sticky Post Yang Betul-Betul Sticky


Tempoh hari, apabila membaca komen dari cik zailamohamad, saya terus gedik² mencari cara lain utk membuat sticky post seperti yg beliau maksudkan.. tp malangnya tak jumpa..

Anyway, sejujurnya, tutorial yg saya postkan itu adalah seswai untuk sticky post yg berstatus sementara.. means, untuk certain period of time sahaja.. Kalau dah tiba masa/tarikh yg kita setkan, sticky post itu akan tenggelam seperti posting² yg lain.

Mahukah anda membuat sticky post yg betul² melekat di atas? Contohnya seperti INFORMATION TENTANG H1N1 yg ada di bahagian atas posting blog saya ini.. Heeee.. Anda mau?


Inilah tutorialnya..


Ada 2 fasa ye.. First phase ni yg sedikit leceh.. tapi sikittt sangat..

Untuk fasa 1, caranya begini.

  1. Pergi ke Layout >> Edit HTML

  2. Cari benda² yg tertulis main-wrapper

    <div id='main-wrapper'><b:section class='main' id='main' showaddelement='no'>
    <b:widget id='Blog1' locked='true' title='Blog Posts' type='Blog'/>
    </b:section></div>

    Nampak tak showaddelement='no' tu? Haa.. tukarkan kepada 'yes' seperti di bawah.

    <div id='main-wrapper'><b:section class='main' id='main' showaddelement='yes'>
    <b:widget id='Blog1' locked='true' title='Blog Posts' type='Blog'/>
    </b:section></div>

  3. Save Template.

Kita ke fasa 2 pula :) yg mana yg ni lebih senang la sbb masing² mmg dah expert bab ni..

  1. Pergi ke Layout >> Page Elements

  2. Nampak tak dah ada Add a Gadget kat atas area Blog Posts tu? Haa.. tu la hasil dari fasa 1 ye kawan²..

    Macam biasa, kalau tak clear, boleh click to enlarge..
    Jangan malu² :)


  3. Klik Add a Gadget, pilih Text. Tulis la apa² yg patut. Then Save :) Kalau nak add Adsense, pilihlah Adsense..

  4. Kalau dah rasa menyampah dengan sticky post tu, simply Remove.

Siap!


Nota kaki: Sticky post yg ni takley bagi readers comment².. keras kejung je gitu.. ngeee.. apa² pun, anda telah mempunyai 2 cara sekarang, aye?

8 ulasan:

Zuhaini berkata...

oh.. gitu.. kami bab sticky2 ni, ahaha.. x penah try lagi.. :)

C!kpuanmuda berkata...

mekasih CY. i lap u very strong! :D

CY3.5 berkata...

cik Zuhaini,
saya pun jarang² buat :)

cpm,
i lap you also :D

m-i-o berkata...

akakku. daku menghadapi masalah dengan recent comment widget. mengapakah dia sekejap tenggelam sekejap timbul?

daku telah remove. copy paste semula yg baru. tetapi masih juga kedegilan. rasa mau sepuk aje sebab sy takbleh nampak itu comment.

widget di blog orang lain daku nampak okey aje.

CY3.5 berkata...

m-i-o,
dah set Blog COmment Feed to Full tak kat Settings >> Site Feed? benda ni guna 3rd party punya pipe.. so sometimes, mmg sengal jugak :P

Sayang.Ibu berkata...

ooooo.... susah gak tu, yg aritu punye senang sket...hehehhee.. anyway... thanks u sifu...;)

CY3.5 berkata...

cik Intan,
yep.. tp yg ni mmg one time only punya.. hehehe..

n.i. berkata...

ooo... like that one? i lap u lah!!!