Cari Something?

Selasa, Januari 22, 2013

Hershey's Classic Chocolate Chip Cookies

Made this last Thursday. Tapi ada sedikit tak betul sebab aku tak guna choc chip Hershey.


Asalnya aku terkinja tengok @nurazreena buat. Dia kata resipi ada kat bungkusan choc chip hershey itself. Aku takde la beli, maka aku google. Kuar la benda kat bawah ni.


Taken from here yo. Mana tulisan yang kaler-kaler tu adalah komen aku.

Bahan-bahannya adalah.....

2 1/4 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1 cup butter, softened
3/4 cup granulated sugar
3/4 cup packed light brown sugar
1 teaspoon vanilla extract
2 large eggs
1 (12 ounce) package hershey semi-sweet chocolate chips - aku tak guna pon. aku bantai je mana yang ada kat Hero Supermarket tu.
1 cup chopped nuts (optional) - ni aku letak almond yang dah dicincang 18 :P

Directions:

1 Preheat oven to 375°F. - maknanya 190C ya. Tapi oven aku, aku letak 175.
2 Stir together; flour, baking soda and salt,.
3 Beat butter, granulated sugar, brown sugar and vanilla in a large bowl with mixer until creamy; add eggs, beat well, gradually add flour mixture, mixing well.
4 Stir in chocolate chips and nuts if desired, drop by rounded teaspoons onto ungreased baking sheet.
5 Bake 8-10 minutes or until lightly browned, cool slightly; remove from sheet, to wire rack, cool completely.
6 PAN RECIPE: spread batter in greased 15 x 10 jelly-roll pan, bake at 375°F for 20 minutes or until lightly browned, cool completely; cut into bars.


Memula aku ingatkan outcomenya sama macam ni (kecuali warna cekelat tu).. sekali masa tengah bakar, meleper, meleper.. kahkahkah. abis melekat-lekat yang 1st tray tu. Takde gambar. Tapi, percayalah. Sudahnya memang jarak sekaki (ok, ini exaggerate semata) satu.


Verdict? A little too sweet for my liking. Dia pun suka hat yang dulu. Makanya, takat ni je la eksperimen aku.

Tiada ulasan: