Cari Something?

Khamis, Februari 14, 2013

Are You Ready

for  PSY solid, Nisa? Are you?

Hahaha. Yang benarnya, aku baru je menggodek blog sendiri. Tengok bila anak-anak yang lepas start solid. Seems like Azri & NaniNani lambat start. Azri start masa 7 bulan+, whilst NaniNani aku tak sure. Tapi bukan exactly at 6months.


Tapi yang ni, anak dara yang sorang ni, belum 6 bulan pun lagi, tapi dah menunjukkan beberapa sign ready. Kalau kau tengah makan, dia pandang je, lepas tu telan-telan air liur. Kesian tak? Heeee.


Masa NaniNani dulu kita dah jawab soalan dari BabyCenter, apa kata kali ni, kita jawab soalan dari WholeSomeBabyFood pulak.


Atas-atas sekali diorang dah bagi peringatan :

The best advice when considering starting solid foods for your baby is to "Watch the Baby - Not the Calendar" This is true for both breastfed and formula fed infants. Follow your baby's hunger cues and you'll never go wrong.

Ye lah, aku tengok calendar, Nisa ada lagi kurang 2 minggu nak masuk 6 bulan. First milestone in breastfeeding pun belum lepaih lagi.


Dah, mari menyemak.



  • Loss of tongue-thrust reflex - This allows baby to drink and swallow liquids with ease; with the tongue-thrust reflex still present, baby may simply drink in liquid purees or push the food back out. According to Dr. Jim Sears, in the first four months the tongue thrust reflex protects the infant against choking. When any unusual substance is placed on the tongue, it automatically protrudes outward rather than back. Between four and six months this reflex gradually diminishes, and that glob of cereal actually may have a chance of making it from the tongue to the tummy!
    Hmm.. how do we know for sure? Heee


  • Ability to let you know she is full from a "meal" with signs such as turning away from the bottle or breast.  This is important so that baby is able to self-regulate the amount of food being eaten.  This helps stop baby from accidentally overeating as parents may continue to feed baby thinking that she is still hungry.
    Ada time, dia tak mintak, tapi aku bagi. Maka dia akan sokmo turn away. 
  • Ability to sit up and hold head up unassisted
    Duduk belum reti. Kepala memang tak payah assist.
  • Interest in your food (I tend to disagree with this one as when a baby reaches the age of 4-6 months, he is interested in putting everything in his mouth.)
    Ha, part ni la.. kitorang selalu, I mean, dia rajin mendukung Nisa time kitorang dinner. Abahnya memang expert makan sebelah tangan :P So kat situ memang nampak dia dok kecap-kecap mulut. Telan-telan air liur. 
  • Doubling of birth weight
    Lebih dah hoi. Keluar dari perut 2.95kg. 5 bulan hari tu dah 7.9kg. -______-
  • Frequently waking in the middle of the night when a solid sleeping pattern had been established.  This may not be the best indicator that your baby is ready for solids. Please keep in mind that a growth spurt will occur between 3-4 months of age, 6-7 months of age and also 9-10 months of age.  Your baby may also be waking due to an illness or teething.
    Yang ni aku rasa kadang-kadang terjadi. Bangun malam tu memang le bangun. Tapi aku dah tak kira dia bangun banyak ke, sikit ke. Hahaha. Dah time mamai-mamai tu, nangis sumbat ja, mana nak perasan. 

Jadi, kesimpulannya apa? Aku rasa dah bersimpul-simpul pulak. Kahkahkah. 

Benarnya, aku sayang nak start. Tapi kalau dia dah ready, I cant be selfish, can I? Sebabnya, so far, dia je la sorang anak yang betul-betul exclusive breastfeed setakat ni. 

NaniNani merasa kena sumbat formula masa kena jaundice. Aku dah bawak EBM, tetap nurse bagi FM. Terkejut mak. Ok, past is past. Azri merasa jugak la. Aku tak cakap kat nurse nak breastfeed maka aku bajet dia pun kena sumbat jugak masa kat nursery lepas deliver.


2 minggu je lagi nak masuk 6 bulan.

Tunggu . Tak tunggu . Tunggu . Tak tunggu . Tunggu . Tak tunggu . Tunggu . Tak tunggu.


4 ulasan:

FAM berkata...

klau aku, signal dia bila dia menyusu lebih dr biasa. mcm kejap2 nk nenen mcm asyiklaaa lapar. tp klau dia ok je, tunggu je la 2 minggu heeeeee

cysev3n berkata...

makfatin,
hari tu aku suspek growth spurt. ni dah macam biasa balik. tunggu la kot.

lia berkata...

tunggu kot kak...

*dari ibu yg malas nak buat solid food utk anak* he3

cysev3n berkata...

lia,
tu pun, salah satu faktor benarnya. hahahaha. adoi la hai..