Cari Something?

Khamis, Oktober 15, 2009

Tutorial: Bikin Bookmark


Dah lama tak bikin tutorial :P Tapi yg ni biasa² saja.. takde yg extravaganza..

Contoh penggunaan boleh dilihat menerusi entry ini dan ini..



Kalau anda berminat nak buat benda yg sama, ada 2 step.. Quite simple..

Tulis je posting berbagai.. then bila sampai ke link yg nak dibikin tu, tulis macam ni

<a href="#kesana">letak la ayat apa yg nak ditulis</a>


2nd important step, ke mana link tu nak pergi.. haa.. so di bahagian atas paragraph atau gambar atau apa² je la yg anda letakkan, letak benda ni

<a name="kesana"></a>



Sila maklum ye, "kesana" tu bley tukar sesuka hati la nak tulis apa.. TAPI yg penting, kat part name= tu nanti, kena la sama.. kalau dah tulis "kesini" di bahagian href, kat name pun kena la letak "kesini".. kalau tidak, ke laut la kaedahnya :P


Meh CY3.5 bagi contoh. Silalah klik kat sini untuk terus ke bawah posting..

























































Ha, kan dah sampai.. tak payah scroll :D


Nota kaki: Satu benda la.. sometimes kalau preview, besar kemungkinan href tu akan ditambah URL lengkap oleh blogger.. so, b4 publish, check balik area href.. tinggalkan #nama_refer sahaja.. karang takut tak jadik plak bila entry dipublish..

4 ulasan:

n.i. berkata...

oh gitu rupanya... bilalah nak amalkannya hehehe

Melz berkata...

haa bende nie la nak tanya dari dulu..wakakak sebab entry baby panjang² huahua

CiKaYu berkata...

ooo itu macam ka....tq..tq..

CY3.5 berkata...

n.i.,
esok2 kot nak bikin, ada je link Tutorial :)

Baby,
tau takpe.. heee..

CiKaYu,
yaaa.. itu macam saja..